Trápi vás vysoký krvný tlak? Tieto potraviny musíte mať vo svojom jedálničku

Vysoký krvný tlak je bežným stavom, ale mnohí ľudia si možno neuvedomujú, že ho majú, pretože symptómy sú ťažko zistiteľné. Je dôležité poznať údaje o krvnom tlaku, pretože môžu vzniknúť závažné komplikácie, ako sú infarkty a mŕtvica. Jedným zo spôsobov, ako zabrániť stavu vysokého tlaku alebo ho ovládať je prostredníctvom stravovania zdravou a vyváženou stravou. O aké potraviny sa konkrétne jedná?

doktor

Celozrnné cestoviny, cereálie a ryža
Celozrnné potraviny pomôžu znížiť riziko srdcových ochorení. Hnedá ryža, celozrnné cestoviny a celozrnné obilniny sú preto veľmi dobrou voľbou.

Orechy a semená
Hovorí sa, že orechy sú dobrý zdroj minerálov a vlákniny, ale môžu tiež obsahovať zvýšené množstvo tukov. Pravidlom je nejesť viac ako pár orieškov denne.
Vyhnite sa praženému  a solenému typu orieškov.  Akékoľvek pridané soli povedú k zvýšeniu vášho krvného tlaku.

Ryby, ovocie, zelenina a strukoviny v konzervách
Konzervované výrobky môžu byť rovnako dobré ako čerstvé alebo mrazené, ale nezabudnite si vybrať tie, ktoré boli zabalené vo vlastnej šťave.
Vyvarujte sa potravinám, ktoré sú balené v oleji, soľnom roztoku alebo sirupe, a všetkým ostatným, ktoré obsahujú soľ alebo cukor.
Popri stravovaní s nízkym obsahom tukov sa ukázalo, že jedlá s obsahom draslíka pomáhajú kontrolovať krvný tlak. Draslík je minerál, ktorý pomáha znižovať krvný tlak vyrovnávaním negatívnych účinkov, ktoré má na telo soľ.
Draslík sa nachádza v širokej škále potravín. Vybrali sme pre vás tie najdôležitejšie suroviny, ktoré by ste mali určite zaradiť do vašej stravy:

sardinky

  • Zemiaky (vrátane sladkých zemiakov)
  • Banány
  • Pomarančový džús
  • Jogurt
  • Mlieko bez tuku
  • Tuniak (ale dávajte pozor, aby ste si nevybrali tuniaka konzervovaného v slanom náleve, pretože má veľmi vysoký obsah soli)

Potraviny obsahujúce horčík a vlákninu tiež prinášajú výhody pre ľudí s vysokým krvným tlakom.

About the author